maanantai 11. heinäkuuta 2022

Reissu Saarenmaalle ja Pärnuuhun

 Oli jotenkin epätodellinen olo alkukeväästä ruveta varaamaan majoitusta ja laivamatkoja, oli olo että onko tämä todellista ja voikohan näin tehdä! Niin vaan varaukset tuli tehtyä ja matkahan suuntautui ensin Saarenmaalle, jossa oltaisiin kaksi yötä ja sieltä Pärnuuhun, jossa niin ikään kaksi yötä. 

Ajatus siitä että lähtisimme Keski-Suomesta aamusta ajelemaan kohti Helsinkiä, ei houkuttanut, joten varasin vielä yhden yön Scandic Gran Marinasta, josta ei ole kuin kivenheitto Vikingin terminaaliin.Taukojumppaa

Ei kypäräkalja, vaan Kypärä Aperol Spritz


Hotellihan oli täynnä, siellä oli samaan aikaan matemaatikkojen kansainvälinen kokoontumisajo! Hauskoja heppuja, muutaman kanssa juttelin saunassa (saunakulttuuri oli osalla vähän hukassa) Kysyin Vietnamilaiselta matemaatikolta, että hänkö tietää matematiikasta kaiken, ei kuulemma tiedä kuin 1% mutta siitä osasta kaiken! Matkanteon suhteen kävi järjetön säkä, vettä tuli vain kun pysähdyttiin syömään ja n. 15 min kuuro ihan loppumatkasta. Hotellia pidemmälle, emme jaksaneet lähteä syömään, ehkä olisi pitänyt sillä hampparin sämpylä oli kuivempi kuin mummon tarjoama korppu ja jos pihvistä kysytään kypsyysaste (pyydetty medium) niin sitä ei tuoda kypsänä pöytään. Hyvänmakuinen tuo kuitenkin oli ja nälkä oli sen verran kova, etten edes jaksanut valittaa, vaikka olisi kyllä pitänyt. Hintaa bursalla 20.5€

Aamupalasta ei valitettavasti ole kuvia, mutta hyvää hotellien tarjoamaa perustasoa. Aamulla lautalle ja kohti Viroa, laivalla pakollinen kypäräkalja ja satamaan päästyämme, nokka kohti Saarenmaata.


Saarenmaallehan mennään lautalla Virtsun satamasta Kuivastuun, lipun voi ostaa etukäteen, jolloin voi ajaa suoraan luukulle, josta ohjataan oikeaan linjaan. Itse en ostanut lippuja etukäteen vaan ostin ne vasta satamassa, eikä tästä aiheutunut mitään myöhästymisiä yms. vaikka olin kuullut että ruuhkaisina aikoina, ei välttämättä lautalle mahdu. Lipun hinta 2 henkeä ja mopo 13.45€

Oletteko muuten koskaan katsoneet ohjelmaa Burgerimiehet pohjolassa? ensimmäinen majapaikka Metsara B&B on nim. bongattu sieltä! Paikkaa pitää Riitta ja Antero (Ande) Päiväläinen, joillekin mies on tuttu musiikin saralta, mutta tämän paikan he ovat ostaneet joskus 1990-luvun lopulla, jolloin tila oli lähes raunioina. Hienosti ovat saaneet tilan uudistettua ja todellakin vanhaa kunnioittaen, en ole eläissäni ollut yhtä viihdyttävässä ja mahtavan oloisessa paikassa kuin tuolla. Talon isäntä kertoi tilan historiasta ja rakennusprojekteistaan, päästiinpä jutustelussa jo niin pitkälle, että ehdotin vaihtokauppaa, ota Antero mopo ja minä rupean pitämään tilaa. Yllättäen vaihtokauppoja ei syntynyt. Mutta katsokaa nyt itse miten käsittämättömän upeasta paikasta on kyse.

Paikka on siis B&B, joten ruokaa ei ole iltaisin tarjolla. Mahdollisuus on toki grillata itse omia eväitä, mutta muuten on lähdettävä ruokailemaan muualle, Antero neuvoi paikan, minne ajella, joten reippaan 7 min ajomatkan päästä löytyi Sadama Körts, josta saatiin murua rinnan alle pastan muodossa vaikka annos näyttää vaatimattomalle, oli se hyvä ja edullinen, kanapasta vain 7€.


Meillä oli käynyt muutenkin hyvä tuuri majapaikan kanssa, sillä majoitusta ei olisi pitänyt olla saatavilla juuri tuohon aikaan, mutta Bookingilla, oli tullut jokin moka ja olivat silti myyneet huoneen vaikka ei olisi pitänyt. Nyt tukimme perheen häiden jälkihumuun ja olimme siis ainoat vieraat, meidän onni! Jos paikka oli mahtava, hieno, ihmeellinen ja kaikkea mitä nyt ylistyssanoja voi käyttääkään, niin oli myös aamupala!

Olihan mukava herätä parvelta, kun ei kuulunut kuin luonnon ääniä!Siis ei tuollaista aamupalaa ole missään! Ei pelkästään sortimenttien määrä vaan myös se miten kaikki oli laitettu esille! Sämpylät oli höyryävän kuumia, juuri uunista tulleita. Olen siis ruokahifistelijä, tai en hifistelijä vaan nautiskelija ja osa nautinnosta on esillepano. Lopuksi tuotiin samoin höyryävän kuumia lettuja ja mansikkahilloa. Jos tämän paremman aamupalan saa jostain muualta, niin kertokaa ihmeessä. Iso kiitos Riitta ja Antero & muu perhe, tämä oli heittämällä lomamme kohokohta! Voitte olla varmoja että tulemme uudestaan!

Tuosta matka jatkui Kuresaareen, jossa majoituimme Arabella Hotellissa, kelpo majapaikka tämäkin mutta ihan ei voi verrata edelliseen. Hotelli on siisti, pyörän saa sisäpihalle parkkiin ja paikka on kävelymatkan päässä ns. keskustasta ja linnasta. Aamupala on hyvää perustasoa.

Kuresaaressa käpyttelimme tietenkin linnalle ja keskusaukiolle. Saarenmaata voisi verrata ehkä Ahvenanmaahan, siellä on paljon paikkoja joissa käydä mutta välimatkat on niin lyhyet että aikaa ei noiden kiertämiseen paljoa mene. Nyt ei tosin käyty kuin keskustorilla ja linnan pihapiirissä. Antero oli itse asiassa suositellut ruokapaikkaa myös täältä ja valinta osuikin yhteen suosituksista, La Perla tarjosi hemmetin hyvän pihvin ja suklaa fondantin, ensin mietin olisiko pitänyt ottaa vielä perunat lisukkeeksi pihviin, kun siinä oli vain salaatti mutta joskus vähemmän on enemmän! Hintaa annokselle 27.5€, sis siis oluen.


Saarenmaalta matka jatkui kohti Pänuuta, mikä onkin itselle se lempipaikka Virossa, täällä tulee käytyä melkein vuosittain ja aina siellä viihtyy yhtä hyvin. Ranta on upea ja vaikka en olekaan mikään auringonpalvoja, niin siitä huolimatta viihdyn täällä. Pärnuussa majapaikkana toimi tietenkin Aleksandri Pub, josta varaamme majapaikan lähes aina. Paikka on suunnattu motoristeille, mutta kyllä siellä pärjää ilman motskariakin! Ruoka on hyvää, edullista pubisapuskaa ja aamupalakin on hyvää perustasoa. Majoitusvaihtoehtoja on monia, ns. leikkimökkejä, joissa suihkut ja wc on yleisissä tiloissa. On myös huoneita joko omilla kylpyhuoneilla tai ilman. 
Eka päivä meni ihan vaan seurustellessa, syödessä ja juodessa! Kiitos seurasta Junnu ja Tarja, oli mahtava nähdä ja tutustua vähän paremmin! Ja ehdottomasti se saunareissu sekä Lontoon reissu toteutetaan! 

Heti saavuttuamme otimme ns. välinäppäset eli seljankat, joilla saa siirrettyä hyvin nälkää, keiton hinta 3€, iltasella vetäisin Paalikas nimisen annoksen, jossa on syömistä kyllä ihan tarpeeksi, hintaa tälle annokselle kertyy 10€
Seuraavana päivänä tulikin sitten lähdettyä rannalle ja kaupungille kävelemään. Pärnuussa on paljon nähtävää ja katuja tallattavana on paljon, varsinkin jos et ole käynyt aikaisemmin. Lämmin suositus polkupyörälle tai noille hemmetin sähkölaudoille, niillä on kätevä suhata, jos et ihan ole varma mitä haluat katsella. 
Nälkähän tuossa kulkiessa tuli ja pysähdyimme syömään Oliveri aiakohovik nimiseen paikkaan, josta kadulle tulvi niin hyvät tuoksut. Valisimme kasan alkuruokia (sipulirenkaita, chilijuustopalloja, pelmeneitä, bataattiranuja, kevätrullia)


Oisihan tuossa ehkä vähempikin riittänyt, voin sanoa että tuli kunnon ruokakooma! Taisi yksi kevätrulla ja pieni kasa ranuja jäädä syömättä, muuten nuo kyllä upposi kaikki. Hintaa tuolle kertyi oluineen ja vissyineen 37€. Iltasella ei paljoa enää jaksanut, eikä toisaalta viitsinytkään riehua, kun kotia lähdön aika oli seuraavana päivänä. Iltakalja ja aamulla aamupalalle, kamat kasaan ja startti noin klo 12, kohti Tallinnaa.

Satamassa ei kerrankin tarvinnut kauaa odotella, vaan pääsimme melkein suoraan laivaan jo reipas 30 min ennen lähtöä. Laivalla mietittiin ruokapolitiikkaa ja kun ei sieltä löytynyt kuin punnitusruokaa, pikku purtavaa ja buffet, niin valinta osui bufeeseen. 
Ja kyllä tuo kaikki ruoka mahtui yhteen ihmiseen! Oli jälleen ruokakooma, mutta onneksi sitä ehti hetken sulatella. Hintaa tuolle kertyi se 28€/hlö. Kiitos myös seurasta Harri ja Hanna, sillä ilman teidän korvan taakse kylvämää ideaa, tätä reissua ei ainakaan tällaisena olisi tullut tehtyä! 


Kotiin muutaman pysähdyksen taktiikalla ja saunan sekä viskin jälkeen ei paljoa tarvinnut unta houkutella. Hieno reissu jälleen ja kohokohdaksi voi heittämällä nostaa tuon Metsara B&B:n, jos se nyt ei vielä ollut tullut selväksi. Kilometrejä kertyi n. 1100. Virossakin hinnat ovat nousseet, mutta edelleen siellä syö ja juo huomattavasti Suomea halvemmalla. Bensan hinta on järestään karvan verran yli 2€, halvin hinta oli 1.997€. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keski-Suomen miesten ilta Hankasalmella

  Perjantaina 1.9. järjestettiin Hankasalmen kirkossa Keski-Suomen Miesten ilta . Ilta alkoi klo 16, jolloin tarjolla oli makkaraa ja mehua...