sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

Lomareissu rannikolle

 Brucen keikan jälkeen oli ensin tarkoitus ajella Saariston rengastie, mutta säätietojen perusteella hieman muutimme suunnitelmaa ja kiitos Annan ja Pasin suositusten löytyi muutakin katseltavaa ja kuitenkin rannikolta. Ensimmäinen matkakohde oli Mathildedalen kartanokylässä, jossa olikin yhdelle päivälle reippaasti nähtävää. Alueelta löytyy Ravintoloita, kahviloita, majoitusta, historiaa, pienpanimo, satama, kesäteatteria, kutomoa yms. yms. Mutta ennen sinne pääsyä iski nälkä ja onneksi silmät bongasivat tienposkesta Viki & Jack's nimisen hampparikojun, joten siinähän piti pysähtyä ja ottaa pieni välinäppänen, joka ei ollutkaan niin pieni!



Hyvä oli bursa, joten jos ajatte Perniöntietä ja on nälkä kannattaa pysähtyä. Tuosta sitten kupu ravittuna kohti varsinaista määränpäätä.









Pitihän se käydä panimon omia oluita maistamassa!





Hieno paikka kerta kaikkiaan ja paljon nähtävää pienellä alueella, eli kaikki on ns. kävelymatkan päässä ja varmasti jäi vielä paljon näkemättä kun ei tajunnut katsoa netistä etukäteen mitä kaikkea tuolla olisi ollut. Toki myös hiukan harmitti että se hamppari oli niin täyttävä, tuolla kun olisi ollut paljonkin paikkoja joissa olisi tehnyt mieli käydä haukkaamassa jotain pientä.
Majapaikkaahan meillä ei ollut etukäteen varattuna, joten siinä sitten googgelista tutkailtiin mitä olisi lähistöllä. Pitää muuten todeta että hinnat on nousseet aika lailla majapaikoissa, alle 100€ et meinaa saada mitään tai minkään tasoista majapaikkaa, eli ei ihme jos ei kotimaan matkailu kiinnosta, sillä samalla rahalla ja paljon halvemmalla pääsee kun lähtee rajojen ulkopuolelle!
Päätimme ottaa suunnan kohti Kemiönsaarta ja sieltä aikamme ajellessa päädyimme Taalintehtaaseen, joka sekin on pieni ruukkikylä, ihan sattumoisin heti kylänraitille tullessa oli mukavannäköinen majapaikka nimeltä Strandhotellet, jonka parkkipaikalle auto pysähdyksiin ja kysymään huonetta. Sellainenhan löytyi 110€ hintaan. 




Iso puutalo, jossa oli huoneita ja ravintola. Suihkut ja wc:t oli käytävällä. Kun tuo päivällä syöty hamppari oli sen verran tuhti, ei tarvinnut täällä syödä kuin pitsa puoliksi ja tietenkin jälkiruoka!



Ai että olipas taas hyvä ja täys olo! Pitsassa oli siis nyhtöpossua, suolakurkkua, punasipulia ja BBQ-kastiketta ja jälkkäriksi tietenkin suklaakakkua! Majapaikka oli hienon puistoalueen vieressä ja sinne sekä muutenkin "kylänraitille" tuli lähettyä kävelemään, että sai edes hieman vatsaa laskehtimaan. 
Hotellilla oli ns. omatoimi aamupala, eli alakerrassa oli jääkaappi, jossa oli juustot, leikkeleet, maidot ja jukurtit. Pöydällä oli kahvikone, leivät, myslit, murot ja puuroaineet ja riitti kunhan klo 12 mennessä oli käynyt syömässä, varsin näppärä systeemi.











Paljon aktiviteettia kylällä ei ollut tai niistä en tiennyt, toki olisi tullut jotain potkupalloa isolta ruudulta paikallisessa ravintelissa, mutta eipä paljoa kiinnostanut. Joten iltaoluet hotellin ravintolassa, suunnittelemaan seuraavaa päivää ja nukkumaan.
Suunnitelmat selkeytyivät ja seuraavan päivän etappina olisi Fiskarsin ja Billnäsin ruukit.

Fiskarsin ruukki oli ensin ja olipas siellä kyllä paljon nähtävää ja historiaa. Taidepajoja, näyttelyitä, kahviloita, hotelleja, pieniä puoteja yms. Niin ja tuolla on muuten entisen luokkakaverin Atte Pylvänäisen näyttely, joka olikin yksi syy täällä käyntiin. Valitettavasti en tiennyt saiko näyttelyssä kuvata, niin sieltä ei ole kuvia.







Pientä suolaista ja makeaa piti ottaa välillä, että jaksoi kävellä.





Fiskarsin alue on iso ja tuolla menee aikaa, jos käy kaikki läpi. Alue on myös kaunis, pienen joen molemmin puolin on puoteja ja taloja joissa voisi käyttää aikaa vaikka kokonaisen päivän. Tuolta matka jatkui Billnäsin ruukille, näiden kahden ruukin välinen matka on muuten vain reipas 10 km, joten fillarillakin voi/ehtii käydä molemmissa, jos sellaisella on liikenteessä.










Billnäsin ruukki on paljon pienempi kuin Fiskarsin, joten tämän kiertämiseen ei mennyt paljoa aikaa, toki täälläkin on nähtävää ja puoteja mutta paljon vähemmän kuin Fiskarsissa. Seuraavaksi oli sitten vuorossa Tammisaari, josta olimme varanneet yön Motel Marinesta, jossa yö maksoi 95€ sis. aamupalan.



Syömässä käytiin GH Fyrenissä, jossa otin GH: Klubitoastin, joka olikin vähän kuin hampurilainen eikä paahtoleipä kuten normaalisti.

Bistro Höijersin hienolla sisäpihalla, johon oli rakennettu terassipaikkoja omenapuutarhan lomaan.






Kadunnimet olivat vanhassa kaupungissa hauskoja, majapaikka oli esim. kammantekijänkadulla.




Tammisaari oli todella viehättävä paikka ja tuon vanhan kaupungin kaduilla oli mukava kävellä ja ihastella taloja. Siellä selvisi myös se, että taidemaalari Helene Schjerfbeck oli asunut myös Tammisaaressa, muutenkin tuolla asuneita/vaikuttaneita "merkkihenkilöitä" oli kirjailtu esille kadunvarsille sähkökaappeihin, joissa on QR-koodit lisätietoja varten. 
Tuolta matka jatkuikin sitten kohti kotia, mutta toki piti vielä pysähtyä syömään ja taktisesti ajoreitille osui Rönnvikin viinitila, jossa tuli otettua maistelulautanen.




Hieno paikka käydä tämäkin ja hienojen mutkateiden varrella, varsinkin motoristin kannalta. Tuolta löytyy myös pienpanimo, joten oluen ystävällekin löytyy juomaa. Siinäpä sitä oli taasen reissua hetkeksi, toki tässä loman aikana tulee varmasti vielä jotain reissuja heitettyä mutta katsotaan sitä sitten onko niistä tänne tarinaksi asti kerrottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jyväskylän Moottoriklubi ry:n 50-vuotisjuhla

  La 7.9. juhlittiin JMK:n viisikymppisiä, päivä alkoi klubilaisten yhteiskuvalla Jyväskylän Satamassa ja siitä siirryttiin klubille, jossa...