keskiviikko 28. lokakuuta 2020

Läskisoosi

Äiti tekee pojalleen aina välillä läskisoosia ja kerran mainitsin, että tuon teko kyllä pitäisi opetella. Ei sillä etteikö läskisoosin ohjeita netistä löydy mutta halusin juuri oppia sen tavan jolla äitee tuon tekee. Niinpä tartuttiin härkää niistä kuuluisista sarvista, vai pitäisikö sanoa läskeistä ja hellan ääreen oppimaan.

Kunnon läskissivuja on kuulemma nykyään hankala saada, toki pari lihatukkua lähiseudulla niitä myy mutta nyt mentiin marketin tarjonnalla (kylkiviipale), joka sopii tähän ihan hyvin, ainoastaan rasvaa ei tuosta marketin läskistä välttämättä irtoa tarpeeksi jolloin kastiketta joutuu jatkamaan voilla.


Lihoja tiristetään pannulla niin pitkään, että niistä irtoaa rasva ja että ne ovat jopa hieman palaneita tai ainakin reilusti ruskeita. Lihat paistettiin useammassa erässä ja irronnut rasva laitettiin aina astiaan paiston jälkeen.



Kun kaikki lihat on käristetty, kaadetaan rasva takaisin pannulle ja joukkoon laitetaan hienonnettu sipuli ja vehnäjauhoja. Tämän jälkeen jauhosipuliseosta paistetaan kokoajan sekoittaen, kunnes se on ottanut tarpeeksi väriä, eli on sopivan ruskeaa.


Kun omasta mielestä sopiva väri on saavutettu, kaadetaan joukkoon lämmintä vettä kokoajan sekoittaen (saa olla jopa kuumaa). Vettä lisätään kunnes haluttu paksuus saavutetaan, itse lisään myös tässä vaiheessa lihaliemen tai fonduen. Tämän jälkeen paistetut läskit joukkoon ja tarkistetaan maku ja tarvittaessa lisätään suolaa. Jos väri jää liian vaaleaksi voi joukkoon laittaa ketsuppia, itse laitan sitä aina sillä se tuo myös omanlaisensa maun kastikkeeseen. Lisukkeeksihan kelpaa melkein mikä vaan mutta parasta on pottumuusi.




Kyllä muuten oli hyvää!! Tuon annoksen jälkeen maha oli jo aivan täynnä mutta kun kyse on ruskeasta kastikkeesta, niin "jälkiruokaa" on aina pakko ottaa eli leipäpala lautaselle ja kastiketta päälle. Odotellaan hetki että kastike imeytyy leipään ja sen jälkeen ääntä kohti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

JMK:n Pilkkikilpailu

  Hyvä kun on selvitty edellisen kisailun karvaasta tappiosta, niin jo oli aika mennä ottamaan toinen. Kyseessä tällä kertaa klubin pilkkik...