sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Rautalammin Pestuumarkkinat

Idea Rautalammin Pestuumarkkinoille menosta heräsi kun silmiin osui ÄmSee Raatalammen esite motoristikahvilasta, joka oli markkina-alueella. Ensimmäinen ajatushan markkinoista oli että ne ovat noin pienellä kylällä pienet tyyliin 5 kojua ja se siinä, enpä enempää olisi voinut väärässä olla! Mutta ensin pala historiaa, Rautalammin Pestuumarkkinoita on järjestetty vuodesta 1821. Markkinoiden nimi juontaa siitä, että entisaikaan markkinoilla pestattiin palvelusväkeä maatiloille. Nykyäänkin tuota perinnettä pidetään yllä, tosin hyväntekeväisyys huutokaupan muodossa. (lähde: https://www.rautalampi.fi)
Sää ennusteet tai siis arvaukset olivat arvanneet että keli olisi hyvä mutta viileä! Toisin kävi, keli oli viileä että sateinen, pieni toive Forecalle ja ilmatieteenlaitokselle, voisitteko edes muutaman tunnin tarkkuudella koittaa osua oikeaan, sillä mikään ei virkistä kehoa ja mieltä kuin ajaa moottoripyörällä kun asteita on 9 ja vettä tulee ihan maahan asti!


Jo reilusti ennen kylän raittia alkoi jono matelemaan ja kaikki kadun varret, parkkipaikat ja ruohikkoalueet yms. olivat täynnä parkkeerattuja autoa. Moottoripyörille oli järjestetty hienosti omat paikkansa, kiitokset tästä!




Markkina-alueelle päästyäni kiersin ensin koko alueen kertaalleen läpi ja yllätys olikin melkoinen kun alue vain jatkui ja jatkui ja jatkui! Hitto, täällähän on hirveästi myyjiä ja porukkaa. Nyt kun kelikin alkoi olla suurin piirtein sitä mitä oli arvailtu niin väkeäkin riitti. Ensimmäinen etappi oli siis tuo motoristikahvila, jossa kahvi, markkinamakkara ja munkkirinkilä lämmittivät hieman viluista motoristia.


Hintakin oli mielestäni varsin motoristiystävällinen 5 euroa koko satsista. Hienosti oli osa ihmisistä myös pukeutunut entisajan asuihin, oli ns. ylhäisöä mutta myös talonpoikaa ja renkiä, kuten piikaakin.



Olihan alue ja paljon oli myyjiä, tosin ne perinteiset kaikilta markkinoilta löytyvät metrilaku- ja herkkukassimyyjät, sekä makkara ja muikkukojut, mutta paljon oli muutakin tarjolla, ei toki mitään mitä ei muista markkinoista löytäisi mutta tunnelma oli tiivis ja hyvä. Miljöö oli myös ihan jees kun kojut olivat kadunvarrella keskellä omakotitaloaluetta ja toria.








Ehkä hauskin tuote oli Kylähullun ohratuotteet, koitin etsiä netistä tietoa mutta eipähän tuosta mitään löytänyt, joten jää enempien tietojen saanti aikas pienelle.


Olipahan mukava kierrellä ja katsella mitä kaikkea maan ja taivaan välillä onkaan myynnissä. Hieno ja iso tapahtuma kerrakseen, kun ajattelee että kunnassa asustelee reipas 3000 ihmistä! Järjestelyt toimivat, ohjelmaa on runsaasti ja mikä tärkeintä markkinameininki näkyi ja tuntui!




Siitä rouvalle pääsiäiseksi?


Ehdottomasti ensi vuonna uudestaan, täällä oli hauska käydä ja mukavan oloinen ajolenkkikin tuli tuosta kun kiersi ns. ympyrän eli Vaajakosken ja Kuopiontien kautta markkinoille ja Konneveden sekä Hirvaskankaan kautta takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

K-S MP-näyttelyssä kävi vilinä viikonlopun aikana

  Tämä on se viimeinen kevään merkki kun  JMK:n järjestämä K-S MP-näyttely järjestetään Hipposhallissa. Lipunmyynnin käynnistyessä oli jo u...