Tämän vuoden teemana oli "onnellinen mies". Tilaisuuden avasi Jämsän kirkkoherra Harri Niemelä, joka toivotti miehet tervetulleiksi iltaan. Puhujina tänä vuonna oli Jämsän äijä Sakari Nurmesvirta, joka puheessaan sivusi Jämsäläisten miesten historiaa onnesta mm. sodan aikana kuinka onni saattoi koostua vain pienistä hippusista.
Toisena puhujana oli professori Markku Ojanen, joka puhui onnen hetkistä ja kestosta, siitä kuinka elämä koostuu pienistä onnen hetkistä ns. pipanaonnesta ja siitä miten pidempikestoinen onni on enemmänkin tyytyväisyyttä eikä jatkuvaa onnea. Puhe keskittyi myös siihen miten paradoksaalista onni on, esim. tutkimuksen mukaan Suomi on maailman onnellisin kansa, silti meillä tehdään erittäin paljon itsemurhia ja on paljon masennusta. Ihmisiltä kun kysytään mihin suuntaan maailma on menossa, vastaus on usein että huonompaan suuntaan. Kun kysymyksen asettelee niin että kysyy mihin suuntaan oma elämä on menossa, niin se taas on menossa hyvään suuntaan. Ojanen myös vertasi onnellisuutta kaivoon, jota ammentaessa se ei tyhjene vaan täyttyy uudestaan eli onnellisuus ei kulu jakamalla.
Viimeisenä puhujana oli Piispa Seppo Häkkinen, joka puheessaan kehotti miettimään onnellisuus tutkimuksista huolimatta omaa onneaan, olenko juuri minä onnellinen ja miksi? yksilönä ei kansakuntana. Muistamaan myös sen että onnellisuuden lähteet ovat yksilöllisiä, peruspilarin kuitenkin hänen mielestään muodostaa läheiset ihmiset.
Tämä on hieno tapahtuma ja kävijämäärä kielii siitä että kysyntää tälle on. Valitettavasti puheissa ja varmaan osaltaan johtuen puhujista, monilla kun oli taustaa kirkon palveluksessa, puheet menivät välillä liian uskonnollisiksi ja jopa saarnankin puolelle. Aikaisempina vuosina puhujina on ollut enemmän ns. maalikkoja, kansanmiehiä jolloin puheetkin ovat koskettaneet enemmän ns. kansanmiestä. Välillä tuli olo että onnea ei muka voi löytää ilman jumalaa tai uskoa Jeesukseen. No kyllä sen voi. En toki sano, että se olisi väärin jos sen onnen löytää edellä mainituista asioista, mutta kaikille se onni ei sieltä löydy. Toivonkin että tulevissa miestenilloissa keskityttäisiin enemmän yleismaailmallisiin puheisiin kuin saarnaamiseen uskosta. Että puhujat olisivat ns. kansanmiehiä, ei kirkon edustajia. Tilaisuudessa myös on yhteislaulua, virsiä ja muita lauluja ja onhan se hienon kuuloista kun reilu 800 miestä kajauttaa laulun ilmoille, vaikka se välillä menisikin hiukan nuotin vierestä! Vuonna 2020 miestenilta on kuulema Petäjävedellä, hienoa olisi jos se järjestettäisiin vanhassa kirkossa mutta epäilen suuresti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti