maanantai 9. syyskuuta 2024

Keski-Suomen miesten ilta

 6.9. järjestettiin jälleen Keski-Suomen miesten ilta. Tällä kertaa paikkana oli Korpilahden kirkko, monesti olen tuota rakennusta katsellut 9-tietä ajellessa mutta koskaan en ole käynyt. Kirkkohan on todella hienolla paikalla, mäen päällä ja näkymä Päijänteelle on hieno. Itse rakennus on lähes 200 vuotias hirsirakennus ja erittäin komea!

Ilta alkaa makkaralla ja munkkikahveilla, Luonetjärven sotilaskoti on jo monena vuonna hoitanut tarjoilun ja niin nytkin. Ensin piti vain päästä mäenpäälle ja mikäs sen sopivampi reitti kuin synninpolku.





Kelihän oli mitä komein, aurinko paistoi ja oli hellettä. Tämä toki toi haasteita joukon vanhimmille, kun tapahtuman keski-ikä on varmasti reipas 70, itse kuuluun siihen harvalukuiseen nuorisoon (alle 50) joka tuolla käy.






Syytä oli siis mennä sisälle varjoon ja onneksi vettä tarjoiltiin myös sisätiloissa. Tämän illan teema oli Perintöä välittämässä ja puhujina oli kotiseutuneuvos ja emeritustohtori Markku Lahti, historioitsija ja kansanedustaja Teemu Keskisarja ja Piispa Jukka Keskitalo. Musiikista vastasi Sakari Torkki, Keijo Vättö ja poikakuoro Pojan ääni. Juontajana ja haastattelijana oli Matias Lahti.








Nyt pitää tunnustaa että ihan en saanut aina kiinni puhujien sanomasta teemaan. Lahden esitelmä oli selkeä ja liittyi todella hienosti Korpilahden historiaan ja sen välittämään tietoon ja tiedon välittämiseen jälkipolville. Taasen Keskisarjan luento kirkon toimista keski-ajalta tähän päivään oli toki mielenkiintoinen ja jopa raadollinen mutta teemaan sitä en oikein osannut yhdistää. Myös henkilönä Keskisarja on kyllä erikoinen persoona! Keskitalon puhe nyt oli lähinnä kirkon ja seurakunnan kannalta puhetta tiedon ja uskon välittämisestä.

Nämä ovat hienoja iltoja yhteislauluineen ja puheineen, mutta vuosi vuodelta on menty enemmän sinne uskonsanoman suuntaan, joka on minusta huono asia, sillä kyse on enemmän miesten kokoontumisesta ja mieluummin kuulisin puheita miehen asemasta yhteiskunnassa tai miten se on muuttunut vuosien ja vuosisatojen kuluessa. Samoin aikaisemmin laulettiin yhdessä normaaleja lauluja esim. Kuoppamäen Sininen ja valkoinen tai maakuntalaulu, nyt pelkkiä virsiä. Silti mukava on tulla ja katsoa kun pihamaa täyttyy ukoista ja puheensorina alkaa. Monia kun ei näe kuin kerran vuodessa täällä ja suosittuja nämä ovat, nytkin oli kirkko täynnä eli reipas 750 ukkoa istui salissa. Hienosti toki kajahtaa ne virretkin kun 700 miestä laulaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jyväskylän Moottoriklubi ry:n 50-vuotisjuhla

  La 7.9. juhlittiin JMK:n viisikymppisiä, päivä alkoi klubilaisten yhteiskuvalla Jyväskylän Satamassa ja siitä siirryttiin klubille, jossa...