maanantai 2. joulukuuta 2019

Kippis - International Craft Beer Festival

Entinen OlutExpo uudistui voimakkaasti tälle vuodelle! Expoahan on järjestetty jo vuodesta 2013 asti ja onkohan itseltä jäänyt 2 tapahtumaa välistä, joista viimeisin oli vuoden 2018 Expo. Nyt siis tapahtuma kantaa nimeä Kippis - International Craft Beer Festival, joka jo nimensä puolestakin lupaa kansainvälistä meininkiä. Itse odotin uudistusta kovastikin koska mainoksissa ja haastatteluissa luvattiin kovaa ja monipuolista kattausta, 57 panimoa, 17 eri maasta, tällaista kattausta en muista Suomessa ikinä nähneeni ja kun vielä mukana oli sellaisia maita, joiden oluita ei edes kunnolla Suomesta saa niin odotukset olivat korkealla, mutta vastattiinko niihin, siihen vastaan hiukan jäljempänä.
Perjantai näytti kävijämäärältään aika hiljaiselle ja muutenkin halli vaikutti koko tapahtuman ajan hieman tyhjemmältä kuin aikaisempina vuosina, mutta tähän vaikutti varmasti myös osastojen sijoittelu yms. Panimot oli sijoiteltu selkeästi alueen laidoille ja käytävän keskipaikalla oli pystypöytiä ja istumapaikkoja löytyi hallien molemmista päistä, sekä ruokamyynnin yhteydestä. Esiintymislava sijaitsi myös hallin toisessa päädyssä. 
Ruokapuolesta huolehti tapahtuman aikana 3 eri palveluntarjoajaa, Visun Villisika, joka tarjosi burgereita, makkaralautasta ja hodarin. Bali Brunch tarjosi indonesialaista street foodia ja kolmas oli Tansakalainen voileipä oy. Näistä tuli tutustuttua vain tuohon Bali Brunchin tuotteisiin ja sieltä tiskiltä saikin erittäin hyvän makuisia ja näköisiä annoksia ihan 11€ sopuhintaan. Hampparit eivät nyt tapahtuman aikana maistuneet, koska niitä tuli syötyä la päivällä. Ja noita voileipiä kun katsoi, niin siinä oli kyllä hintapyynti kohdillaan, 4€ kärpäsen paskankokoisesta leivästä.


Itse tapahtuman uudistus oli minusta erittäin onnistunut ja nyt pääsi tutustumaan hieman erikoisempiinkin, tai ainakin itselle hieman tuntemattomiin olutmaihin! Uudistus oli siis tässä mielessä erittäin onnistunut ja hyvä. Myös tunnelma oli alueella hieman erilainen kun nämä ns. ulkomaanelävät toivat hieman omaa eloisuuttaan mukaan myyntiin, heidän kanssaan oli mukava jutella ja vaihtaa kuulumisia niin oluesta kuin säästäkin. Paljon hyviä makuja ja paljon hyviä erikoisuuksia oli siis tarjolla ja kattaus oli kyllä se luvattu ennenäkemätön.


Pe ilta päättyi erään Kippiskävijän suosituksesta Amsderdam nimiseen paikalliseen olutkuppilaan, jossa tuli otettua se ns. kulkurin iltakalja, jonka jälkeen väsyneillä jaloilla olikin kiva kellahtaa hotellin sänkyyn nukkumaan, sillä vielä olisi lauantaipäivä aikaa kierrellä ja maistella.
Lauantai alkoikin kiertelyllä ihan muualla kuin Kippis festareilla ja siitä tarinaa toisessa blogi kirjoituksessa hieman myöhemmin, missä myös sitten ruokapaikat Kippiksen ulkopuolelta, mutta jatketaas asialla. Eli la tuonne tuli mentyä joskus viiden aikoihin ja porukkaa oli selkeästi perjantaita enemmän, tosin missään vaiheessa ei tullut sellaista oloa että paikka olisi jotenkin täynnä tai tukossa, toki hyvä asia näin asiakkaan kannalta ettei tarvitse joka paikkaan jonottaa.

Se ainut luento jonka pääsin osittain kuuntelemaan

Ihmetellään Suomen aurinkoita talvea :P
Aitojen ja oikeiden makujen äärellä
Ei niin hyvää etteikö jotain huonoakin ja vaikka nyt tulee tiukkaa kritiikkiä niin korostan että tapahtuma oli hyvä, jopa erittäin hyvä mutta pienten tärkeiden asioiden puuttuminen ja unohtaminen vuodesta toiseen on huono asia ja tähän en hyväksy selitykseksi tämän uudistuksen tuomaa kuormaa/kiirettä, koska tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2013 ja joka kerta puutelista on ollut jokseenkin sama. Nämä asiat pitäisi olla jo selkärangassa, eikä näiden perään pitäisi enää tarvita kysellä. Ohjelmien aikataulujen puuttuminen niin netissä kuin muualtakin, ei edes tulosteita seinillä milloin mikäkin esitys alkaa lavalla ja näistä ei edes kuulutettu. Info-piste sinänsä turha koska sieltäkään et tuota tietoa saanut. Pohjakartta missä mikäkin panimo on, eikä ko. pohjakarttaa saanut edes infosta, tämänkin olisi voinut laittaa vain nettiin tai tulostella seinille. Vesipisteitä ei ollut ollenkaan vaan vesi piti ostaa tai tehdä kuten minä ja hain aina vessasta tuoppiin vettä, tätä asiaa ihmetteli useampikin asiakas. Lasinpesupisteitä olisi voinut olla muuallakin kuin hallin keskellä. Kova hypetys oli näistä uudistuksista kuljetuksista yms. mutta nämä pienet perusasiat taisivat nyt jäädä tuon hypetyksen jalkoihin, jotenkin nämä puutteet olisivat ymmärrettäviä, jos tapahtuma olisi järjestetty ensimmäistä kertaa.Tämäkö olutta, ei mielestäni tai no jos tykkää marjamehutiivisteestä ja pitää sitä oluena?Niin vaikka tuota kritiikkiäkin tuli aika kovalla kädellä annettua mutta annan ruusujakin! Uudet kansainvälisemmät tarjonnat, se että paikalle oli saatu todellakin hämmästyttävän monipuolinen kattaus ulkomaalaisia ja kotimaisia oluita, siidereitä ja viskejä. Tällaiselle monikansalliselle olut/juomatapahtumalle on kysyntää ja tällainen onkin puuttunut Suomesta ja tästä rohkeasta harppauksesta tuntemattomaan suuri kiitos järjestäjälle/jille!! Oluttapahtumiahan Suomi on pullollaan mutta tämän konsepti on eri luokkaa. Tässä tapahtumassa on ehkä "asiantuntevampi" tunnelma kuin esim. Olutsatamassa ja tämä onkin ehkä suunnattu enemmän ns. tosiharrastajalle kuin satunnaiselle maistelijalle, sillä täältä on karsittu ns. sirkushuvit pois ja ohjelma on enemmän asiapitoista ja tämä on hyvä asia sillä molemmantyylisille tapahtumille on kysyntää, on mukava maistella oluita, kuunnella musiikkia ja olutjoogata ja viettää hauska viikonloppu, mutta on myös hauskaa ottaa olutta vähän vakavammin ja silti pitää erittäin hauska viikonloppu ja keskittyä vain asiaan. Myös tapahtuman siirto marraskuulle oli mielestäni hyvä asia ja toivon myös että nämä uutena tulleet kuljetukset onnistuivat ja toivat paikalle väkeä. Sain tiedon järjestäjältä että, kävijöitä oli ollut kahden päivän aikana noin 3500, joista kolmella pikkubussilla oli tapahtumaan saapunut maakunnista 30 henkeä. 
Laittelen tähän alle listan maistetuista tuotteista mutta en niitä ala sen kummemmin arvostelemaan. 
Pe: Olu Brykki Raum: Marjasahti, 71 Brewing (Scotland): Rasberry Mash, Barney's  (Scotland): Marhmallow Milk Stout, Mallasepät: Hospoda Pilsner, Joenbruu: Joulubruu Dark, Blacks Brewery (Ireland): Kinsale Pale Ale, Laitilan Panimo: Tuomas höyryolut, Sidis: kuiva omenasiideri, jonka merkki jäi nyt arvoitukseksi ja Bunnahabhain: 12oy single malt.
La: Labietis (Latvia): Mezs Red Ale, Letra Brewery (Portugali):Cervetoja Old Brandy, Kirkstall Brewery (Englanti): Pilsner, Hiisi: Mitä humalan jälkeen, Suomenlinnan Panimo: Tin Soldiers hard sider, Omnipollo (Ruotsi): Elsa, Honkavuori: Taiga larkritsi porter, Ochdamh-moir (Scotlanti): 08.3 viski, Top Fuel: Smoky Santa ja Staropramen (Tsekki): Starobaramen Premium.

Niin vastattiinko odotuksiin ja saiko rahoille vastinetta? Kyllä sai ja kovastikin, muutos konseptissa oli ehdottomasti parempaan suuntaan ja ensi vuonna ehdottomasti uudelleen!
Ja ettei se totuus pääsisi unohtumaan niin viimeisen kuvan myötä KIPPIS!! (vaikka kuva ei enää tapahtuma-alueelta olekkaan).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ravintola Vanha Mylly

Sunnuntain kunniaksi piti lähteä pikku mopolenkille ja samalla myös syömään. Jonkin aikaa kun paikkaa etsittiin niin tuli mieleen että Jämsä...